Az egyetemes és a versenypiaci gázellátás különbsége, avagy kitől vehetek olcsóbban földgázt?

Sokan nem tudják, hogy a gázellátás kétféleképpen, egyetemes és versenypiaci módon is történhet. Ennek az információnak a hiányában pedig elesnek a lehetőségtől, amelynek kihasználása komoly összegszerű megtakarításokat jelenthet a céges gázszámlák tekintetében. De miről is van szó pontosan?

Azt már bizonyára tudja, hogy a cége által fizetett felhasználói ár nem csupán a cégéhez eljutó földgáz értékét tartalmazza, hanem olyan járulékos költségeket is, mint a szállítás, a tárolás, az elosztás, a kereskedelem, jövedéki adó, MSZKSZ díj és az ÁFA. Erről bővebben vonatkozó írásunkban olvashat.

Van azonban egy lehetőség, amellyel cége akár 15-30%-ot is lefaraghat gázszámláiból. A módszer kihasználásához azonban tisztáznunk kell az egyetemes és a versenypiaci gázellátás közötti különbségeket, a titok ugyanis itt rejtőzik.

Mit kell tudnom az egyetemes gázellátásról?

Egyetemes szolgáltatásnak nevezzük a gázellátásnak azt a formáját, amely során a kereskedő az arra jogosult felhasználók számára továbbítja a földgázt. A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény alapján egyetemes szolgáltatásra jogosult minden lakossági fogyasztó, illetve minden, 20m3/óra alatti névleges teljesítményű gázmérővel rendelkező ügyfél.

Az egyetemes szolgáltatók által alkalmazható legmagasabb földgázár, illetve az ehhez tartozó kereskedői árrés törvény által szabályozott. Ez nagyon fontos, hiszen ebből az adódik, hogy az egyetemes ellátás esetében nem tudunk csökkenteni a kereskedői költségeken, azaz a gázszámlánk összegét sem csökkenthetjük a fogyasztási mennyiség csökkentése nélkül.

Kimondhatjuk tehát, hogy az egyetemes szolgáltatás jellemzően háztartási célú felhasználók számára elérhető. Célja a hosszútávon is tervezhető, kiszámítható gázár, amely a védtelenebb háztartási felhasználók számára komoly segítséget jelenthet.

A gázellátás ezen formájának hátránya, hogy szerződéses feltételei korlátozottak, sok esetben pedig a szolgáltatás ára is jóval drágább vállalkozások számára, mint a versenypiaci szerződések esetében.

Mit kell tudnom a versenypiaci gázellátásról?

Azon felhasználók számára, akik egyetemes szolgáltatásra nem jogosultak, a versenypiaci kereskedők szolgáltathatnak földgázt, területileg nem kötött, egyedi piaci versenyalapú szerződéses feltételek szerint.

Ez esetben tehát arról van szó, hogy a versenypiaci kereskedő szabadon állapodik meg a szolgáltatás részleteiről a fogyasztóval. Általában ezt a gázellátási formát ajánlják céges felhasználásra, lévén sokkal rugalmasabb feltételekkel köthetünk szerződést, mint az egyetemes szolgáltatás keretein belül.

Sokan nem tudják, de Magyarországon bármilyen vállalkozás szabadon választhatja meg, mely gázkereskedőtől kívánja megvásárolni a cége számára szükséges földgázmennyiséget. Különösen igaz ez napjainkban, amikor a MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) számos új gázkereskedő vállalkozás számára állított ki országos kereskedelmi engedélyt.

Melyik szolgáltatási forma a jobb cégem számára?

Egyetérthetünk abban, hogy a versenypiaci kereskedőkkel kötött megállapodás mindenképpen költséghatékonyabb megoldás, mint az egyetemes kereskedőkkel való megállapodás. Cégek számára egyértelműen ez az a szerződési forma, amely rugalmasabb, egyéni igényekre szabhatóbb szolgáltatást garantál.

Az Ön cége is komoly összegeket (éves szintén százezreket, de akár milliókat is) spórolhat, ha versenypiaci megegyezést köt, és előtte megversenyezteti a kereskedőket. A versenyeztetés módjáról bővebben itt olvashat. Összefoglalva arról van szó, hogy versenyt generálunk a kereskedők között. Több cég fogyasztására együtt, csomagban pályáztatjuk meg a földgázkereskedőket, akik egymással versenyezve hatalmas kedvezményeket adnak.

Nagyon fontos azonban, hogy a versenypiaci szerződések határozott idejűek, ezért mindenképpen figyelni kell annak lejáratát, és szükség esetén gondoskodni kell az újra szerződésről.

Ne fizessen többet a földgázért, mint amennyit muszáj!

Érdeklődjön teljes mértékben ingyenes és kötelezettségmentes szolgáltatásunkról, hogy segítségünkkel az Ön cége is százezres vagy akár milliós megtakarításra tehessen szert.

Kérjen részletes tájékoztatást!

Megmutatjuk, hogyan lesz a legalacsonyabb a gázszámlája, és végigvezetjük a teljes folyamaton - bármiféle kötelezettség nélkül.
Töltse ki a mezőket, és kattintson a gombra.

A Gáz1.hu csak vállalkozások számára nyújt szolgáltatást, magánszemélyek számára nem.
20 m3/óra vagy afeletti gázóra mérőteljesítmény esetén válassza a nagyfogyasztó lehetőséget!


Adatait bizalmasan kezeljük, és soha nem adjuk át harmadik félnek.

További témakörök