Hogyan juthatok olcsóbban gázhoz? Milyen lehetőségei vannak egy cégnek?

Ha olvassa bejegyzéseinket, pontosan tudja, hogy a vállalati gázár az esetek döntő többségében arányaiban is magasabb, mint a lakossági fogyasztóké. Ezt egyszerűen ellenőrizheti, hasonlítsa össze céges és otthoni gázszámláját! Ha pedig az Ön cége is túlfizeti gázkereskedőjét, olvassa el cikkünket a céges gázár csökkentésének lehetőségeiről.

Mielőtt részletesen megvizsgálnánk, milyen lehetőségei vannak egy cégnek, ha jelentős mértékben szeretne spórolni gázszámláin, érdemes elolvasnia az egyetemes és a versenypiaci gázellátás különbségéről írt bejegyzésünket.

Cége milyen típusú gázellátásban részesül?

Fontos megjegyeznünk, hogy bár az egyetemes szolgáltatás jellemzően háztartási célú felhasználók számára elérhető, nem kizárólag ők jogosultak az ilyen típusú földgázellátásra. A lakossági fogyasztók mellett ugyanis a kis üzleti fogyasztók egy csoportja is részesülhet egyetemes gázellátásban.

Hogy honnan tudhatja, ki jogosult egyetemes gázellátásra?

A 2017. június 10-től hatályba lépett földgázelosztási üzletszabályzat szerint “a lakossági fogyasztó és a 20 m3/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező egyéb felhasználó, valamint az önkormányzati bérlakásban élők felhasználási helyei ellátása biztosításának mértékéig a helyi önkormányzat.”

Ha tehát az Ön cége jelenleg az egyetemes ellátás keretein belül jut gázhoz, mindenképpen érdemes kilépni a versenypiacra, hogy csökkenthesse vonatkozó kiadásait.

Ezen kívül előfordulhat, hogy egy vállalkozás egyedi csomagárban állapodik meg a gázkereskedővel (pl. a "Komfort 100" fix tarifa). Ezek a szerződések jellemzően régebben köttettek, és nagyon előnytelenek a vállalkozás számára, olyan árakkal dolgoznak, aminél jelenleg sokkal alacsonyabbat lehet elérni.

Ha szeretné csökkentei a gázárat vállalkozása számára, lehetőségei a következők.

Közvetlen kereskedők felkeresése

Első ízben talán az tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak, ha maga veszi fel a kapcsolatot a földgázkereskedőkkel, és próbál meg alacsonyabb árat kialkudni. Ez azonban több okból is problémás.

Egyfelől a gázkereskedők csak azoknak a nagy cégeknek hajlandók személyre szabott ajánlatot adni, akiknek elég magas a gázfogyasztásuk ahhoz, hogy egyáltalán megérje az alkudozást. Máskülönben nem foglalkoznak egyedi ajánlatok kidolgozásával.

Másrészt pedig az Ön szempontjából is rendkívül idő- és energiaigényes folyamat lenne ez, hiszen nem csak jelenlegi gázkereskedőjét kellene felkeresnie, hanem a rajta kívül a piacon tevékenykedő, tíznél is több kereskedőcéget is.

Közvetítői segítség igénybevétele

Ez már lényegesen idő- és energiatakarékosabb módja a gázárcsökkentésnek, minthogy maga keresse fel a kereskedőket. De azt kell mondanunk, még ez sem a legbölcsebb döntés.

A közvetítők természetesen jól átlátják a piacot, tisztában vannak azzal, hogyan spórolhatnak az Ön cégének, viszont jellemzően magas árakon dolgoznak, sőt sok esetben a függetlenségükre sincs garancia.

Ez azt jelenti, hogy bár az általuk kiharcolt kereskedői megállapodás valóban kedvezőbb, mint az Ön korábbi szerződése, de korántsem biztos, hogy a lehető legjobb ajánlat a piacon.

Csoportos pályáztatásban való részvétel

A legjobb lehetőség cége számára, hogy pályáztatással árcsökkentésre kényszerítjük a kereskedőket.

Ebben az esetben ugyanis cége gázköltségei máris csökkennek, hiszen ugyanazt a gázmennyiséget ezentúl olcsóbban kapja meg. Ez ráadásul a kereskedőket sem teszi tönkre, hiszen ők jelenleg az eddiginél olcsóbban szerzik be a gázt, melyet az évekkel korábban megállapított áron adnak tovább az Ön cégének.

A gázkereskedők természetesen nem bocsátkoznak árversenybe, ha egy-egy vállalkozás önállóan szeretne új szerződési feltételeket kiharcolni - kivéve, ha a vállalkozás fogyasztási mennyiségének kiesése olyan mértékű, hogy az már a kereskedő számára is komoly bevételkiesést jelentene.

Ha viszont a vállalkozások tömegesen kezdenek áralkuba, a kereskedőnek engednie kell. Ezt úgy érhetjük el, hogy több cég fogyasztását egyszerre pályáztatjuk, így a kereskedő is nagyobb mértékű hasznot vagy épp pénzkiesést realizál, attól függően, milyen ajánlatot ad.

Spóroljon cége gázszámláin!

Kérjen további információkat teljes mértékben ingyenes és kötelezettségmentes szolgáltatásunkról, vagy olvasson további hasznos tudnivalókat és tanácsokat gázárcsökkentési kisokosunkban.

Kérjen részletes tájékoztatást!

Megmutatjuk, hogyan lesz a legalacsonyabb a gázszámlája, és végigvezetjük a teljes folyamaton - bármiféle kötelezettség nélkül.
Töltse ki a mezőket, és kattintson a gombra.

A Gáz1.hu csak vállalkozások számára nyújt szolgáltatást, magánszemélyek számára nem.
20 m3/óra vagy afeletti gázóra mérőteljesítmény esetén válassza a nagyfogyasztó lehetőséget!


Adatait bizalmasan kezeljük, és soha nem adjuk át harmadik félnek.

További témakörök