Viszlát, drága gáz! Hogyan történik a kereskedő váltás?

Számos aspektusból megvizsgáltuk már a csoportos pályáztatással járó gázkereskedő-váltás előnyeit. Azt is részletesen elmagyaráztuk, hogyan történik a pályáztatás. Arról azonban még nem esett szó, hogy hogyan zajlik maga a kereskedőváltás, és milyen procedúrákat von maga után. Aktuális bejegyzésünkben ezzel foglalkozunk.

Mik az elsődleges teendőim, ha gázkereskedőt szeretnék váltani, és mennyibe kerül ez nekem?

Attól függően, hogy cége jelenleg egyetemes vagy a versenypiaci gázszolgáltatást vesz igénybe, különböző módokon történhet a szerződés felmondása. Egyetemes szolgáltatás esetében a fogyasztási hely megszüntetését a területileg illetékes elosztó végzi el, előzetes időpont-egyeztetést követően. Földgázelosztója megnevezését a gázszámla számlarészletező oldalán, illetve a földgázelosztó társaságok internetes felületén találhatja meg. Fontos tudni, hogy a felmerülő költségeket az illetékes elosztó kiszámlázza.

Előfordulhatnak olyan esetek is, hogy a váltás tényét a választott új kereskedő közli a jelenlegivel, ehhez azonban Önnek a szerződés megkötésekor egy erre jogosító meghatalmazást kell írnia új kereskedője számára.

További érdekesség, hogy az egyetemesszolgáltató-engedélyes vállalkozás rendelkezhet kereskedelmi engedéllyel is. Ez azt jelenti, hogy földgázkereskedőként szabadpiaci ajánlatot is nyújthat az Ön cége számára. Vagyis akár az is előfordulhat, hogy a jelenlegi egyetemes szolgáltatója egy olyan jó versenypiaci ajánlatot tud nyújtani, hogy eltérő feltételekkel bár, de Ön továbbra is vele marad szerződésben.

A szolgáltatóváltásért önmagában nem kell díjat fizetnie, viszont számolnia kell olyan kiadásokkal, mely a folyamat eredményeként jöhetnek létre. Gondolunk itt például az úgynevezett előleg- vagy előre mutató számlára, melynek részleteit a későbbiekben kifejtjük.

Sokan kérdezik, hogy a kereskedőváltást megelőzően szükséges-e leszerelni vagy kiépíteni új gázvezetéket, gázórát vagy egyéb szerkezetet. A válasz nem. A felhasznált földgáz szállítására és mérésére szolgáló infrastruktúra ugyanis nem a kereskedő tulajdona. A gázszállító csövek és a mérőórák elosztói engedéllyel működnek, a kereskedő pedig fizet a szállítócégnek, hogy használhassa a hálózatot a fogyasztói igények kielégítésére. Ha tehát gázkereskedőt szeretne váltani, sem a gázcsöveket, sem az aktuálisan használt mérőóráját nem kell leszerelni. Ebben a tekintetben a gázpiac a távközlési iparágban már korábban bevezetett metódusok alapján működik.

Hogyan mondhatom fel a jelenlegi szerződésem és milyen határidőkkel számoljak?

Első lépésként be kell jelentenie a szolgáltatóváltási szándékát, majd az ezt követő második hónapban első napjától felmondhatja korábbi gázkereskedőjével (vagy egyetemes szolgáltatójával) kötött megállapodását. Ugyanezen a napon már meg is kötheti a szerződést az újonnan választott gázkereskedőjével. Ez az átállási idő egyaránt vonatkozik egyetemes és versenypiaci gázellátás esetére is. Sőt, a későbbiekben újra leszerződhet korábbi kereskedőjével, még akkor is, ha ezáltal versenypiaci ellátásról térne vissza az egyetemes szolgáltatásra.

Rendkívül fontos, hogy a kerekedőváltás során nem maradhat fenn rendezetlen tartozása. A kereskedőváltás ugyanis korántsem jelenti azt, hogy a korábbi kereskedővel megkötött szerződésének feltételei alól mentesülne. Ezenfelül jelenlegi kereskedőjétől kapni fog egy a váltás határidejéig terjedő úgynevezett előlegszámlát, melyet szintén meg kell fizetnie, mielőtt kereskedőt váltana.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tényt, hogy a pályáztatás során a kereskedők megvizsgálják a fogyasztó fizetőképességét publikus információk alapján, ha pedig valamilyen problémát találnak, elutasítják az ajánlatadást. Éppen ezért együttműködésünket megelőzően mi magunk is kérjük, hogy nyilatkozzon tartozásmentességéről, valamint arról, hogy cége jelenleg nem áll felszámolási eljárás alatt.

Hogyan intézhetem el legegyszerűbben a gázkereskedő-váltást?

Amint látja, a gázkereskedő-váltás komoly procedúra, mely roppant sok időt és energiát emészt fel. Többek között ezért is érdemes igénybe vennie a Gáz1.hu ingyenes tanácsadását és adminisztratív közbenjárását, hiszen ezzel rengeteg időt és energiát takaríthat meg, melyet a felesleges papírmunka és utánajárás helyett cége vezetésére fordíthat.

Szolgáltatásunkért ráadásul csak abban az esetben kell fizetnie, ha annak eredményeként már hivatalos dokumentumok által rögzített megtakarítást realizál céges gázszámláin.
 

Kérjen részletes tájékoztatást!

Megmutatjuk, hogyan lesz a legalacsonyabb a gázszámlája, és végigvezetjük a teljes folyamaton - bármiféle kötelezettség nélkül.
Töltse ki a mezőket, és kattintson a gombra.

A Gáz1.hu csak vállalkozások számára nyújt szolgáltatást, magánszemélyek számára nem.
20 m3/óra vagy afeletti gázóra mérőteljesítmény esetén válassza a nagyfogyasztó lehetőséget!


Adatait bizalmasan kezeljük, és soha nem adjuk át harmadik félnek.

További témakörök