Miért fizet a cégem többet a földgázért, mint amennyit otthon fizetek érte?

Ön belegondolt már, hogy gázszámláján miért áll rendre arányaiban is magasabb összeg, mint otthoni számláján? Talán nem is tudja, hogy akár 15-30%-kal csökkenthetné cége földgázkiadásait úgy, hogy közben a fogyasztás mértékét nem csökkenti. Ha szeretné tudni hogyan, érdemes kattintania, és elolvasnia cikkünket.

Miért van egyáltalán különbség a lakossági és a vállalati gázár között?

Az ok a földgázértékesítési módszerekben keresendő. Magyarországon jelenleg kétféle kereskedési mechanizmust különböztetünk meg, az egyetemes szolgáltatást és a versenypiaci szolgáltatást.

Röviden összefoglalva arról van szó, hogy a lakossági fogyasztást az egyetemes ellátás keretein belül látják el a szükséges mennyiségű földgázzal. Az árak itt állandóak, a lakossági fogyasztók egészére ugyanaz a díjszabás vonatkozik. Az egyetemes ellátás árai tehát hatóságilag szabályozottak. Magyarországon jelenleg a FŐGÁZ Zrt. az egyetlen egyetemes szolgáltató.

A versenyalapú szerződések pedig éppen azon felhasználók igényeit elégítik ki, akik nem jogosultak egyetemes gázellátásra. A versenypiaci (vagy szabadpiaci) ellátás egyedi feltételek szerint biztosítja a fogyasztó számára szükséges földgázt. Éppen ezért fordulhat elő, hogy ön többet fizet cége földgázhasználatáért, mint az otthoni gázfogyasztásért. 

Ebből azonban előnyt is faraghat, hiszen a versenyalapú szerződések feltételei módosíthatók, és egy jó megállapodással százezres, de akár milliós összegeket is spórolhat cégének évente.

Ha részletesebben szeretne tájékozódni az egyetemes gázellátás és a versenypiaci gázellátás különbségeiről, az erről szóló cikkünkben megteheti.

Az Ön céges gázszámlája is feltűnően magas?

Az elmúlt években a világpiaci gázár folyamatosan csökkentő tendenciát mutatott. A világszintű fogyasztási átlagár az elmúlt két évben megközelítőleg a felére csökkent, Magyarországon mégis változatlanul sokat fizetünk a gázért - legalábbis céges szinten mindenképpen.

A cégeknél jellemzően nem dolgozik olyan szakember, aki teljes mértékben átlátná a gázpiac működési elvét, a vonatkozó szabályrendszereket, és ez alapján megoldási lehetőségeket kínálna a céges gázár csökkentésére. Éppen ezért a cégek nagy része túl sokat fizet a földgázért.

A rezsicsökkentés nem érinti a vállalati földgázköltségeket

Magyarország rezsicsökkentési törekvései azt a célt szolgálják, hogy háztartási célú felhasználók számára azonos feltételek mellett lehessen elérhető a földgáz. Lényege, hogy azok a háztartási felhasználók is gázhoz juthassanak, akik anyagi helyzete egyébként ezt nem tenné lehetővé.

Ugyanez nem várható el a vállalati oldalon, hiszen ez a versenyalapú gazdálkodás alapelveit sértené. Van azonban egy óriási lehetőség abban, hogy a versenypiaci szerződések nem államilag szabályozottak. Mégpedig az, hogy ügyes versenyeztetéssel lényegesen előnyösebb szerződéseket köthetünk.

Spóroljon cége gázszámláin!

Eddig talán nem is tudott róla, de Önnek is jogában áll földgáz-kereskedőt váltani. Sok vállalatvezető azt sem tudja, hogy egyáltalán léteznek más gázkereskedő cégek is. Pedig legalább tíz gázkereskedő tevékenykedik még a piacon, az Öné mellett.

Most azt kérdezi, ennek mégis mi köze a cégem földgázköltségeihez?

Egyszerű. Egy előnyösebb szerződés megkötésével, cége gázfogyasztási mértékétől függően, százezreket vagy milliókat is spórolhat, egyetlen év alatt. Az így keletkező tartalékot pedig olyan célokra fordíthatja, amilyenekre cégének éppen szüksége van. Az előnyösebb megállapodás kulcsa pedig a gázkereskedő cégek versenyeztetése.

Az Ön dolga ezt követően nem más, mint elfogadni a legkedvezményesebb ajánlatot, és az így megtakarított pénzt más célokra fordítania.

Arról, hogy pontosan milyen lehetőségei vannak egy cégnek, ha olcsóbban szeretne földgázhoz jutni, a témában írt bejegyzésünk remek iránymutatóként szolgál.

Csak annyit fizessen a gázért, amennyit feltétlenül szükséges!

Érdeklődjön teljes mértékben ingyenes és kötelezettségmentes szolgáltatásunkról, hogy az Ön cégének is segíthessünk százezres vagy akár milliós megtakarításra szert tenni.

Kérjen részletes tájékoztatást!

Megmutatjuk, hogyan lesz a legalacsonyabb a gázszámlája, és végigvezetjük a teljes folyamaton - bármiféle kötelezettség nélkül.
Töltse ki a mezőket, és kattintson a gombra.

A Gáz1.hu csak vállalkozások számára nyújt szolgáltatást, magánszemélyek számára nem.
20 m3/óra vagy afeletti gázóra mérőteljesítmény esetén válassza a nagyfogyasztó lehetőséget!


Adatait bizalmasan kezeljük, és soha nem adjuk át harmadik félnek.

További témakörök