Mit kell tudnunk a gázpiac szereplőiről?

Gázpiac

Amikor spórolni szeretnénk a gázszámlán, előzetesen érdemes megismernünk a szegmens szereplőit. Meg kell értenünk a rendszerszintű működést, ami a végső eredményhez vezet, hiszen a rendszer egyes részállomásai hasznos információkkal szolgálhatnak megtakarításunk szempontjából. Ezért most a gázpiac szereplőiről, és azok feladat- és jogköreiről lesz szó.

Földgáz kisokosunk részeként korábban már elemeztük, honnan jön a földgáz, és hogyan jut el az Ön cégéhez. Most ennek a folyamatábrának a szereplőit ismerjük meg egy kicsit közelebbről. Összefoglalva: a vezetékes földgázpiac főbb szereplői a termelők, rendszerüzemeltetők, a rendszerhasználók és a felhasználók.

A földgáztermelők

A földgáz termelése értelemszerűen a telepek (vagy más néven gázmezők) feltárásával veszi kezdetét. Ennek a folyamatnak a részét képezi a kitermeléshez szükséges műszaki létesítmények tervezése és megépítése egyaránt.

Ezt az úgynevezett termelő platformok felállítása követi, ide sorolhatjuk a mélyfúrások kivitelezését a gyűjtővezetékek kiépítését, a mérőállomások és gáztisztító-berendezések üzembe helyezését, illetve a földgáz szállításához szükséges létesítmények megépítését is.

A földgáz tárolása

A kitermelést a furatokba helyezett, termelőcsőnek nevezett hosszú acélcsövekkel végzik. Az így kitermelt földgázt a termelők a gázelőkészítő üzemekbe, majd a szállítóvezeték hálózat segítségével a nemzetközi vezetékrendszerekbe juttatják, onnan az adott ország szállítóvezetékein a gáztárolókba, illetve gázátadó állomásokra kerül, ahonnan végül az elosztóhálózaton keresztül jut el a fogyasztókhoz.

A gáztárolókat olyan föld alatti, zárt helyiségekként kell elképzelni, amelybe az esetleges többletkapacitás esetén beáramoltatják a földgázt, igény esetén pedig kitermelik belőle és az országos gázszállító rendszerbe továbbítják.

A felhasználóhoz (így az Ön cégéhez is) a már említett elosztóvezetékeken jut a földgáz, melynek továbbítását a földgázelosztó végzi. A földgázelosztás Gáztörvény alapján engedélyköteles tevékenység, rendeletben van szabályozva a tarifája, ezért ezt általában fix költségként számoljuk.

FGSZ, azt eszik vagy isszák?

Jelenleg az FGSZ Zrt. tulajdonában áll a Magyarországot behálózó nagynyomású földgázszállító rendszer, melynek üzemeltetését is ők végzik. A vállalat törvényileg szabályozott piaci környezetben földgázszállítási és rendszerirányítási tevékenységet végez.

Az FGSZ Zrt. által működtetett, teljesen integrált gázszállító rendszer a következő elemekből áll:

  • betáplálási pontok,

  • kompresszorállomások,

  • vezetéki csomópontok,

  • nagynyomású vezetékrendszer,

  • gázátadó állomások.

Tehát ez a rendszer látja el a hazai gázkereskedő társaságokat, illetve közvetlenül az erőműveket és a nagyipari fogyasztókat. És ennek a rendszernek bizony költségei is vannak. A rendszerüzemeltető, rendszerirányító és egyéb szolgáltatások azonban törvényileg szabályozott mértékűek, így ezeken sajnos nem spórolhatunk.

Kit nevezünk földgázkereskedőnek?

A földgáz üzletszerű, ellenérték fejében, nem saját felhasználásra történő vásárlását a földgázkereskedő végzi. Az így megszerzett gázt ezt követően tovább értékesíti. A fölgázkereskedés engedélyköteles tevékenység, de a szolgáltatási díja törvényileg nem szabályozott.

A kereskedő a földgáz-infrastruktúra használatáért fizet. Éppen ezért, a versenypiacon tevékenykedő kereskedőnek érdekében áll, hogy az infrastruktúra használatáért fizetett díjat visszanyerje, illetve ezen felüli profitra tegyen szert.

Kik a tanácsadók és hogyan segíthetnek?

A tanácsadók általában komoly gázipari múlttal rendelkező szakemberekből álló cégek. Mi is egy ilyen cég vagyunk. A tanácsadók azért dolgoznak, hogy az ügyfeleik a lehető legkevesebbet költsék földgázra fölöslegesen, azaz a lehető legolcsóbban kapják a földgázt. Az így megtakarított összeget a vállalatok fontosabb célokra, fejlesztésre, béremelésre, magasabb osztalék fizetésére fordíthatják.

A legtöbb magyar vállalkozás a megfelelő tanácsadó segítségével 15-30%-kal csökkentheti földgáz-költségeit, bármiféle befektetés nélkül, változatlan gázfogyasztás mellett.

A tanácsadók a kereskedő árrésén spórolnak, azzal, hogy több fogyasztót (és így nagyobb összfogyasztást) egyszerre pályáztatnak meg a kereskedők között, és a versennyel leszorítják az árakat. A nagyobb fogyasztók ügyes versenyeztetéssel még a rendszerhasználati díjból is kaphatnak engedményt.

Ha érdekli, ez pontosan hogyan is történik, olvassa el a részleteket, vagy kérje tájékoztatónkat e-mailben alább!

Kérjen részletes tájékoztatást!

Megmutatjuk, hogyan lesz a legalacsonyabb a gázszámlája, és végigvezetjük a teljes folyamaton - bármiféle kötelezettség nélkül.
Töltse ki a mezőket, és kattintson a gombra.

A Gáz1.hu csak vállalkozások számára nyújt szolgáltatást, magánszemélyek számára nem.
20 m3/óra vagy afeletti gázóra mérőteljesítmény esetén válassza a nagyfogyasztó lehetőséget!


Adatait bizalmasan kezeljük, és soha nem adjuk át harmadik félnek.

További témakörök